Τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης της χρόνιας προστατίτιδας στους άνδρες

Η φλεγμονή στον προστάτη αδένα ή η χρόνια προστατίτιδα είναι αρκετά συχνές και κοινές ουρολογικές παθήσεις. Σύμφωνα με ιατρική έρευνα, περίπου το 90% των ανδρών μετά την ηλικία των 35-45 ετών έρχονται αντιμέτωποι με αυτή τη δυσάρεστη ασθένεια.

γυναίκα και άνδρας που θεράπευσαν τη χρόνια προστατίτιδα

Ποιος κινδυνεύει;

Σε κίνδυνο είναι εκείνοι οι άνδρες που ακολουθούν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής: αδράνεια, υπέρβαροι, καθιστική ζωή. Η ασθένεια οφείλεται στο γεγονός ότι στους άνδρες που ακολουθούν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, διαταράσσεται η κυκλοφορία του αίματος (κυκλοφορία) στην περιοχή της πυέλου. Στη συνέχεια, υπάρχει στασιμότητα του αίματος στο αναπαραγωγικό σύστημα, η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη προστατίτιδας. Κατά την ανάπτυξη της προστατίτιδας, αυξάνεται και ο αδένας του προστάτη, επομένως αυξάνεται το επίπεδο των ούρων, το οποίο παραμένει στο σώμα και δηλητηριάζει την υγεία των ανδρών.

Τύποι ασθενειών

Τα είδη της χρόνιας προστατίτιδας είναι: βακτηριακή και μη βακτηριακή.

Βακτηριακή προστατίτιδα (οξεία)

Αυτός είναι ένας τύπος ασθένειας στην οποία ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας είναι μια βακτηριακή λοίμωξη. Η εκδήλωση της νόσου και των συμπτωμάτων της εμφανίζεται πάντα απροσδόκητα. Αυτός ο τύπος ασθένειας είναι πολύ σοβαρός και απαιτεί υποχρεωτική επίσκεψη στο γιατρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής προτείνεται νοσηλεία. Τις περισσότερες φορές, αυτός ο τύπος ασθένειας επηρεάζει άνδρες μέσης και νεαρής ηλικίας.

Βακτηριακή προστατίτιδα (χρόνια)

Αυτός ο τύπος ασθένειας αναπτύσσεται λόγω βακτηριακών μικροοργανισμών που δεν συμπεριφέρονται τόσο εχθρικά όσο στην οξεία μορφή της νόσου. Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα συμπτώματα της νόσου ή τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ αργά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λόγοι για την ανάπτυξη χρόνιας προστατίτιδας

Οι κύριες αιτίες ανάπτυξης της νόσου περιλαμβάνουν βακτήρια που εισέρχονται στον προστάτη αδένα με τα ούρα (μέσω των ουροφόρων σωλήνων). Τα βακτήρια προκαλούν τόσο χρόνια βακτηριακή όσο και οξεία βακτηριακή προστατίτιδα.

Η χρόνια προστατίτιδα δεν είναι μεταδοτική, δεν μπορεί να κολληθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής (σεξουαλική επαφή). Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν το ποσοστό της πιθανότητας εμφάνισης αυτής της νόσου.

Οι παράγοντες ανάπτυξης περιλαμβάνουν:

 • Προβλήματα με την ανάπτυξη του ουροποιητικού συστήματος.
 • Καθετηριασμός ουροδόχου κύστης.
 • Πρώιμη λοίμωξη του ουρογεννητικού συστήματος.
 • Συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας.

Κάθε άνδρας βιώνει μια ποικιλία συμπτωμάτων της εκδήλωσης της νόσου, αλλά στην κύρια εκδήλωσή της υπάρχουν παρόμοια συμπτώματα.

Η βακτηριακή προστατίτιδα (οξεία) εκδηλώνεται με έντονα και οξεία συμπτώματα, εμφανίζεται ξαφνικά, κατά κανόνα, τρομάζει έναν άνδρα και πηγαίνει αμέσως στην κλινική.

Οξεία προστατίτιδα, χαρακτηριστικά συμπτωμάτων:

 • Πόνος κατά την ούρηση.
 • Πυρετός (πιθανά ρίγη).
 • Αίσθηση γεμάτη κύστη ακόμα και μετά την κένωση της.

Η χρόνια προστατίτιδα έχει παρόμοια συμπτώματα, αλλά είναι λιγότερο οξέα από την οξεία προστατίτιδα.

Χρόνια προστατίτιδα, χαρακτηριστικά συμπτωμάτων:

 • Συχνή επιθυμία για άδειασμα της ουροδόχου κύστης.
 • Προσωρινός (περιοδικός) πόνος στους όρχεις.
 • πόνος στην ουροδόχο κύστη?
 • Πόνος στην οσφυϊκή περιοχή (κάτω πλάτη).
 • Πόνος κατά την εκσπερμάτιση.
 • Κατά την εξέταση με ψηλάφηση είναι δυνατή η εκδήλωση πόνου και η ανίχνευση διόγκωσης του προστάτη αδένα.

Διάγνωση της νόσου: χρόνια προστατίτιδα

Προκειμένου να αποκλειστούν άλλες ασθένειες του ουρογεννητικού συστήματος, θα πρέπει να γίνει ακριβής διάγνωση από ειδικευμένο γιατρό στην κλινική. Συχνά, με διαφορετικές ασθένειες ενός από τα συστήματα του σώματος, υπάρχουν παρόμοια συμπτώματα, επομένως μην συμμετέχετε σε ανεξάρτητη έρευνα και αυτοθεραπεία, αλλά συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό με τα πρώτα συμπτώματα.

Για να γίνει ακριβής διάγνωση, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι εξέτασης. Άλλωστε, η προστατίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα παρόμοια με κυστίτιδα, αδένωμα ή ουρηθρίτιδα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο γιατρός εξετάζει το ορθό με τη βοήθεια δακτύλων (σε ιατρικά γάντια) που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία με βαζελίνη. Αυτός ο τύπος εξέτασης ονομάζεται ορθική εξέταση. Ο προστάτης αδένας ψηλαφάται μέσω του τοιχώματος του ορθού, όπως βρίσκεται μπροστά του (μπροστά από το ορθό). Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, ο γιατρός θα είναι σε θέση να προσδιορίσει εάν ο αδένας του προστάτη είναι διευρυμένος και εάν ο πόνος του εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Εάν ένας άνδρας έχει χρόνια προστατίτιδα, τότε η εξέταση με ψηλάφηση θα προκαλέσει στον ασθενή μόνο προσωρινό πόνο και ελάχιστη ενόχληση, η οποία θα περάσει πολύ γρήγορα.

Είναι επικίνδυνη η προχωρημένη μορφή χρόνιας προστατίτιδας;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνδρες αγνοούν ορισμένα από τα συμπτώματα της εκδήλωσης της νόσου, τα οποία επιδεινώνουν την περαιτέρω ανάπτυξη φλεγμονής του αδένα του προστάτη. Μια τέτοια «απρόσεκτη» αντιμετώπιση της υγείας κάποιου μπορεί να οδηγήσει στο γεγονός ότι μειώνεται η κανονική παραγωγή ορμονών στο ανδρικό σώμα και τα προβλήματα με το ορμονικό υπόβαθρο μπορεί να οδηγήσουν στο γεγονός ότι μειώνεται η λίμπιντο (σεξουαλική επιθυμία) ενός άνδρα. Είναι επίσης πιθανό να εμφανιστούν προβλήματα με τη στυτική λειτουργία. Συνολικά, αυτές οι ασθένειες είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτούν.

Κατά τη διάρκεια της φλεγμονής του αδένα του προστάτη, η φυσιολογική παραγωγή έκκρισης επιβραδύνεται και ως εκ τούτου τα σπερματοζωάρια χάνουν τη δραστηριότητά τους. Τις περισσότερες φορές, οι συνέπειες της προχωρημένης χρόνιας προστατίτιδας είναι η υπογονιμότητα και η μειωμένη ισχύς.

Αποτελεσματική θεραπεία για την προστατίτιδα

Οι μέθοδοι θεραπείας εξαρτώνται από τη μορφή της φλεγμονής και τον τύπο της προστατίτιδας.

Φαρμακευτική θεραπεία

Κατά τη διάγνωση της βακτηριακής προστατίτιδας (οξεία), ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για μια πορεία περίπου δύο εβδομάδων στον ασθενή. Εάν η προστατίτιδα είναι προχωρημένη, ο ασθενής μπορεί να νοσηλευτεί και να του χορηγηθούν ενδοφλέβιες ενέσεις.

Εάν ο ασθενής έχει δυσκολία στην ούρηση, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει τη σύνδεση καθετήρα (ουρήθρα). Σε πολλές περιπτώσεις, η βακτηριακή προστατίτιδα αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο.

Εάν ένας ασθενής έχει χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, τότε η αντιβιοτική θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από ένα μήνα έως τρεις μήνες. Αυτός ο τύπος θεραπείας είναι πολύ αποτελεσματικός, σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως.

Εάν η ασθένεια ή τα συμπτώματά της επανέλθουν μετά τη θεραπεία, ο γιατρός μπορεί να αλλάξει τη θεραπευτική προσέγγιση, όπως η χρήση άλλων χαπιών ή μασάζ στον προστάτη.

Η αποτελεσματική θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη θεραπεία στην κλινική.

Μασάζ προστάτη

Στους άντρες δεν αρέσει η θεραπεία μασάζ προστάτη, γιατί η όλη διαδικασία είναι πολύ δυσάρεστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν επιλέγετε έναν καλό ειδικό, μπορείτε να αποφύγετε όλες τις δυσάρεστες στιγμές και αισθήσεις κατά το μασάζ στον προστάτη. Το μασάζ αναφέρεται σε εκείνες τις μεθόδους που δίνουν σχεδόν αμέσως απτό αποτέλεσμα.

Το μασάζ προστάτη έχει πολλές θετικές πλευρές, μία από τις κύριες είναι ότι το μασάζ αυξάνει τη ροή του αίματος στον αδένα του προστάτη. Αυξάνει επίσης τον μυϊκό τόνο, ελευθερώνει τους πόρους του προστάτη αδένα, μειώνει τη φλεγμονή, έχει αντιβακτηριακό χαρακτήρα και ενισχύει την επίδραση άλλων θεραπειών.

Στη χρόνια προστατίτιδα, η θεραπεία μασάζ είναι σημαντική αναγκαιότητα!

εθνοεπιστήμη

Η παραδοσιακή ιατρική περιλαμβάνει πολλούς τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων με τον προστάτη αδένα, αλλά το αποτέλεσμα εμφανίζεται περισσότερες από μία φορές και δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής.

Η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας με παραδοσιακή ιατρική δεν έχει παρενέργειες. Οι καλύτερες συνταγές περιλαμβάνουν τη θεραπεία της προστατίτιδας με κοχύλια κάστανου και πρόπολη.

Για τη θεραπεία της προστατίτιδας με κελύφη κάστανου, απαιτείται ζεστό νερό, το οποίο χύνεται σε κελύφη κάστανου, μετά από το οποίο επιμένουν λίγο και παίρνουν το έγχυμα σαν τσάι.

Η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας με πρόπολη είναι μια πολύ δημοφιλής μέθοδος. Λόγω της πλούσιας σύνθεσης της πρόπολης, τα προβλήματα του προστάτη μπορούν να θεραπευτούν ήδη από τα πρώτα συμπτώματα της εκδήλωσής τους. Για θεραπεία χρησιμοποιούνται ειδικά υπόθετα πρωκτικής πρόπολης που έχουν αντιβακτηριδιακή δράση.

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό βάμμα πρόπολης, το οποίο έχει αντιβακτηριδιακή δράση και απομακρύνει τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας.

ειδική δίαιτα

Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία της προστατίτιδας, θα πρέπει να προσέχετε τη διατροφή του ασθενούς. Κατά τη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας, θα πρέπει να εγκαταλείψετε τον λάθος τρόπο ζωής, ειδικά τον καπνό και το αλκοόλ.

Ένας άντρας πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα, λαχανικά, μούρα, ειδικά τσάγια (βάμματα βοτάνων), καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή του. Τα βαριά τρόφιμα πρέπει να εγκαταλειφθούν: καπνιστά τρόφιμα, λιπαρά τρόφιμα, ανθρακούχα ποτά, φαγητά ευκολίας, γρήγορο φαγητό.

Για να επιλέξετε τις σωστές τροφές κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που θα σας προτείνει ή θα σας συνταγογραφήσει μια ειδική δίαιτα.

Οι άνδρες πρέπει να υποβάλλονται σε βιταμινοθεραπεία (να πίνουν μια σειρά βιταμινών), καθώς και να εμπλουτίζουν το σώμα τους με απαραίτητα ιχνοστοιχεία.

αθλητική θεραπεία

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η προστατίτιδα αναπτύσσεται συχνότερα σε εκείνους τους ανθρώπους που ακολουθούν έναν καθιστικό και καθιστικό τρόπο ζωής. Για να διατηρήσετε την καλή ανδρική υγεία, θα πρέπει να τρέχετε ή να περπατάτε πολύ. Το τρέξιμο και το περπάτημα βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα. Μια τέτοια βέλτιστη σωματική δραστηριότητα θα επηρεάσει ευνοϊκά την υγεία ενός άνδρα.

Οι άνδρες πρέπει να ασκούνται το πρωί, μπορεί να είναι τόσο ελαφριές ασκήσεις όσο και ενεργά squats. Όσο μεγαλώνει ένας άντρας, τόσο περισσότερο χρειάζεται να αφιερώσει χρόνο στην υγεία του και στον αθλητισμό του. Το γεγονός είναι ότι ολόκληρο το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα εξαρτάται από τη γενική κατάσταση της ανδρικής υγείας και επίσης από το φυσιολογικό ορμονικό υπόβαθρο. Και, όπως γνωρίζετε, ο αθλητισμός συμμετέχει ενεργά στη φυσιολογική παραγωγή της ορμόνης τεστοστερόνης, η οποία είναι η βάση της ανδρικής σεξουαλικής υγείας. Ο αθλητισμός ενεργοποιεί όλες τις διεργασίες στο σώμα και αυξάνει την παραγωγή της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης.

Ψυχολογική θεραπεία

Στη θεραπεία της προστατίτιδας, η ψυχολογική διάθεση ενός ατόμου είναι σημαντική. Εάν ένα άτομο είναι θετικά διατεθειμένο στο γεγονός ότι θα υπάρξει ανάκαμψη σύντομα, τότε πιθανότατα θα συμβεί. Αλλά αν ένα άτομο στις σκέψεις του αμφιβάλλει για την ανάρρωσή του, τότε συνήθως η θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ένας άντρας πρέπει να στήσει τον εαυτό του για τα καλά, μπορεί επίσης να ζητήσει υποστήριξη από αγαπημένα πρόσωπα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Άλλωστε, οποιαδήποτε θεραπεία είναι ένα μικρό άγχος. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της θεραπείας της χρόνιας προστατίτιδας, είναι σημαντικό να υπάρχουν άτομα εκεί κοντά που θα ανεβάσουν το ηθικό και θα πιστέψουν σε μια γρήγορη θεραπεία για τη νόσο.

Ένας άνδρας πρέπει επίσης να προσπαθεί να μην είναι νευρικός κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ειδικά εάν η θεραπεία δεν δίνει γρήγορα αποτελέσματα. Όπως γνωρίζετε, η ψυχολογική στάση ενός άνδρα επηρεάζει άμεσα την υγεία του αναπαραγωγικού του συστήματος. Η αποτελεσματική θεραπεία της προστατίτιδας είναι δυνατή μόνο με θετική διάθεση!

Προβλέψεις για το μέλλον μετά τη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χρόνια προστατίτιδα ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία και δεν έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία του άνδρα.

Η προστατίτιδα αναπτύσσεται αργά, επομένως το κύριο πράγμα δεν είναι να ξεκινήσει η ανάπτυξη της νόσου και στις πρώτες εκδηλώσεις της νόσου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Η προστατίτιδα στο αρχικό στάδιο ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία. Θα πρέπει επίσης να προειδοποιηθεί ότι η προστατίτιδα έχει την ικανότητα να επιδεινώνει προβλήματα με την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Συχνά η προστατίτιδα γίνεται η αιτία που ένας άνδρας χάνει τη σεξουαλική επιθυμία και επιθυμία. Οι άνδρες μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι έχουν φλεγμονή του αδένα του προστάτη, διαγράφοντας τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα για κόπωση ή άλλους λόγους, οπότε αναβάλλουν τη θεραπεία. Μια τέτοια στάση απέναντι στην υγεία μπορεί να έχει τις πιο αρνητικές συνέπειες. Επομένως, προσπαθήστε να υποβάλλεστε σε υπερηχογραφική εξέταση του αδένα του προστάτη, τουλάχιστον μία ή δύο φορές το χρόνο.

Επίσης, οι άνδρες άνω των 40 ετών θα πρέπει να επισκέπτονται συχνότερα έναν γιατρό, να ελέγχουν όχι μόνο τον προστάτη αδένα, αλλά και άλλα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος. Είναι πιο εύκολο να προλάβεις μια ασθένεια παρά να αντιμετωπίσεις τις συνέπειές της.